Atentie Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia. Continuarea navigatiei presupune acceptul folosirii cookie-urilor!
OK

Dependenta de sex

13 Mai 2019
de catre

Dependenta de sex este un fenomen despre care se vorbeste tot mai mult in prezent. Dintre toate dependentele acesta este cel mai des intalnit subiect de glume. Sunt multi oameni care cred ca dependenta de sex este o incercare esuata de a da legitimitate la tot ce inseamna un comportament avid si iresponsabil. Alte persoane cred ca cei implicati nu sunt constienti de acest comportament insa experimenteaza suferinta emotionala care este raportata frecvent de persoanele considerate dependente de sex.


Ce spun specialistii

Dependenta de sex nu reprezinta un concept nou. Anumite date istorice din Roma Antica semnaleaza raporturi sexuale excesive intre oameni care sunt cunoscute sub denumirea de hiperestezie si hipersexualitate sau nimfomanie.

Ideea moderna de dependenta de sex provine de la psihologul Patrick Carnes. Acesta abordand subiectul in mai multe lucrari scrise. Mai mult decat atat, exista si alti specialisti care au abordat pe larg aceasta tema unii dintre ei fiind persoane care au suferit din cauza acestui viciu.

Spre exemplu, Goodman a sustinut ca, in ciuda faptului ca dependenta de sex se bazeaza pe caracteristici reprezentative pentru tulburarile compulsive si impulsive nu sunt incadrate clar in niciuna dintre cele doua categorii. Cel mai bine aceasta afectiune este descrisa drept o dependenta de sex si propune criterii specifice dependentei de alcool pentru diagnosticare.

Dependenta de sex insa nu este definita in Manualul de statistica si diagnostica a tulburarilor mentale conceputa de Asociatia Americana de Psihiatrie chiar daca exista in continutul sau un numar mare de afectiuni limitate cu referire la sexualitate.

Acest aspect contrazice toate prejudiciile provocate de recunoasterea dorintelor sexuale in exces ca reprezentand o problema. Experimentarea unei dorinte sexuale permanente este considerata normala pentru cele doua sexe chiar daca persoanele care au aceste probleme sufera din cauza lor. De obicei scaderea libidoului sau a activitatii sexuale sunt considerate problematice, dependenta de sex nu este vazuta ca o boala.

Cum sunt vazuti in societate oamenii dependenti de sex

Persoanele dependente de sex au in general o viata aproape normala, au o familie, iar dependenta se manifesta de cele mai multe ori in intimitate. Acesti oameni au o tulburare de control a impulsurilor, iar pentru fiintele umane autocontrolul este acel ceva care ne ajuta sa traim unii cu ceilalti in societate.

Formele pe care dependenta de sex le imbraca sunt reprezentate fie de sexualitatea exacerbata si de parteneri multiplii, fie de sex in conditii riscante. In categoria aceasta intra persoanele care fac sex in locuri publice si care fac sex neprotejat, iar prin asta obtin o satisfactie mare deoarece isi asuma riscul de a fi vazuti, de a avea boli cu transmitere sexuale si chiar de a lua HIV.

Cum se manifesta

Procesul de pierdere a controlului incepe de cele mai multe ori cu o experienta care ulterior capata semnificatii diferite. Spre exemplu, sexul in locuri publice sau cu persoane necunoscute sunt cele mai comune manifestari. Viitorul dependent incearca ulterior sa aiba aceeasi experienta si utilizeaza sexualitatea drept substitut.

Stima de sine sau fata de un sistem de valori sufera si persoana descopera ca sexualitatea ii da sprijin si o face sa se simta normala. Ceea ce este cel mai interesant este faptul ca toti acesti oameni vor sa fie normali si devin etichetati ca anormali.

Nevoia de baza este aceea de a se simti cat mai normali si de a inlocui ceea ce considera ca le lipseste, spun psihologii. La fel ca si in alte situatii unde lipsa este inlocuita cu un surogat va aparea cu timpul toleranta si dependentul va avea nevoie de ceva mai intens si mai mult.

Este exact ca la ochelari, desi initial vedem bine cu dioptrii mici, ulterior pe masura ce timpul trece dioptriile devin si ele tot mai mari. Capacitatea de autocontrol insa la dependenti este pierduta progresiv.

Exista solutii pentru aceasta problema?

In prezent nu sunt cautate solutii specifice pentru aceasta afectiune deoarece inca mai exista o mare parte dintre terapeuti care nu cred in prezenta acestei boli. Medicatia de psihiatrie poate sa ajute dependentii sa capete un mai bun control asupra acestor impulsuri si, de asemenea, se recomanda discutarea cu un psihiatru deoarece, in randul dependentilor de sex, tendintele de suicid sunt destul de frecvente.

Dependentii se tem ca pot sa isi piarda acest suport si nu stiu ca psihoterapia nu le face rau. Ei vad doar ca psihiatrul vrea sa le ia acel punct de sprijin cu care s-au obisnuit.

In concluzie

Specialistii spun ca partenerul dependentilor trebuie doar sa vrea sa stie ca persoana din viata lor are o astfel de problema. De multe ori, dependentii investesc atat de multa energie cu scopul de a nega realitatea, incat este greu ca partenerul sa isi dea seama ca se intampla ceva. Atunci cand problema este acceptata s-a facut deja primul pas pentru o decizie finala in favoarea dependentului. Partenerul care afla ca persoana de langa el este dependenta de sex trebuie sa determine daca vrea si poate sa traiasca langa o asemena persoana.

In cazul in care exista dorinta de a ii da o sansa, se recomanda ca tratamentul sa fie urmat rapid astfel incat relatia sa nu se deterioreze pentru ca acest lucru ar pune dependentul intr-o situatie mult mai dificila si ar facilita instalarea depresiei.


Pareri si comentarii

Nici o postare găsită

Postare noua

Ultimele articole din blog Ultimele articole din blog